Дві прості вправи позбавлять запаморочення після різкого вставання: вчені

Дві прості вправи позбавлять запаморочення після різкого вставання: вчені

За оцінками лікарів, на такий стан скаржаться близько 40% людей у ​​світі

Сіли-встали

У вас коли-небудь паморочилося в голові, коли ви різко вставали? Це дуже поширене явище, особливо у тих людей, які довго лежать або сидять, а також у тих, хто недостатньо п’є води або приймає певні ліки, у тому числі діуретики або судинорозширювальні засоби.

В основі цього явища лежить ортостатична гіпотензія, тобто різке падіння артеріального тиску (АТ) при зміні положення, що перешкоджає надходженню достатньої кількості крові до мозку. Причин її появи багато, у тому числі, крім перерахованих вище, артеріальна гіпертензія, проблеми з серцем, захворювання центральної та периферичної нервової системи тощо.

Ортостатичну гіпотензію діагностують шляхом вимірювання артеріального тиску у положенні лежачи та сидячи. Якщо вона виникає через гіпотонію, тобто знижений артеріальний тиск, або інші захворювання, лікується першопричина. Якщо через тривале перебування в одному положенні, —рекомендується повільне вставання.

Ризик  — мінімальний

Канадські вчені виявили, що люди, які після тривалого сидіння перед тим, як підвестися, виконують прості вправи з підйомом колін та/або схрещеними ногами, рідше відчувають запаморочення через раптове падіння артеріального тиску.

Фахівці провели дослідження за участю 22 жінок. Всі вони при різкій зміні положення зазнавали запаморочення щонайменше чотири рази на місяць. При попередньому обстеженні з’ясувалося, що в деяких у них при вставанні систолічний АТ падало до 30 мм рт.ст.

Респондентам запропонували після тривалого сидіння на стільці спочатку зробити кілька рухів. Вперше вони повинні були встати відразу; вдруге — спочатку підняти коліна вгору та потім встати; втретє вставши, схрестити ноги й напружити м’язи ніг і сідниць. Виявилося, що після виконання останньої вправи ризик запаморочення був найнижчим.

Таким чином, ці прості вправи, які включають підйом колін перед встанням або схрещування ніг і напруга м’язів після вставання, знижують ризик запаморочення.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Лікар розповів, як постава впливає на стан зубів
Постава тіла та стан зубів можуть взаємопов'язані....
Як схуднути, не відходячи зі свого місця: вчені
Інтенсивне мислення та активність мозку можуть збі...
Реклама