Експерт розповів, як розпізнати полуницю з канцерогенами

Це допоможе уникнути серйозних захворювань
Спекотна літня погода сприяє не тільки дозріванню плодів, а й розмноженню хвороботворних мікроорганізмів, і швидшому псуванню. Тим часом багато хто зрізає дрібні плями цвілі на ягодах, з’їдаючи решту частин. Ця помилка може призвести до серйозних наслідків для здоров’я. Чому?
Навіть делікатні зміни, такі як пліснява або гниття, — ознака того, що ягоди більше не можна вживати. Цвіль виробляє шкідливі токсини, та відрізання зіпсованого шматочка не розв’язує проблему. Навіть варіння варення при температурі 100°C і більше не допоможе позбавитися шкідливих речовин.
— Цвіль — це грибок, невидимі суперечки якого продукують небезпечні речовини — мікотоксини. Деякі з них є канцерогенними та мутагенними. Вони можуть спричинити ураження печінки та нирок, гормональні зміни, алергію та послабити імунітет, — пояснює популярний хімік Сільвія Панек, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Цвіль особливо небезпечна, коли йдеться про соковиті плоди з високим вмістом води, такі як полуниця, вишня, чорниця, кавуни, малина або вишня. Якщо цвілі ягоди є тільки зверху, слід позбавитися від всієї партії.
— Швидше за все, сусідні ягоди вже мають цю плісняву, тільки поки що невидиму, — зазначає експерт.
Щоб уповільнити псування ягід чи фруктів, слід зберігати їх в холодильнику. Однак слід пам’ятати, що продукти, що швидко псуються, слід вживати в першу чергу.