Експерти пояснили, чи можна їсти твердий сир із пліснявою

Цвіль — це різновид грибка, для якого ідеальне середовище — їжа. Зазвичай пліснява з’являється на теплих і вологих продуктах, рідше — на тих, що зберігаються в холодильнику. Часто єдиною ознакою росту плісняви є змінений смак їжі. Вона нагадує мокрий бруд і пахне вогкістю.
Цвіль може виробляти шкідливі для здоров’я токсини — мікотоксини, які класифікуються як канцерогени. Вживання невеликої кількості цвілі не є небезпечним для здоров’я, а регулярне або рядне — призвести до отруєння. Токсини плісняви можуть спричинити ураження печінки, шкіри та слизових оболонок, порушення функціонування кровоносної, травної та ниркової систем, набряк легень.
Як правило, експерти радять викидати уражені цвіллю продукти. Однак це не ставитиметься до твердого сиру.
— Дослідження Управління безпеки харчових продуктів і медикаментів США (FDA) показало, що з такого сиру достатньо зрізати приблизно до 2,5 см гнильної плісняви. Після цього його можна використовувати в їжу не тільки для запікання, а й сирим, — розповіла технолог харчових продуктів Кароліна Ковальчук, передає Radio ZET.
Експерт зазначає, що це стосується лише твердих сирів, таких як Гауда чи Ементаль.
— Коли справа доходить до м’яких сирів з пліснявою, таких як камамбер або брі, такий сир не можна їсти після того, як було виявлено сильну гниль. Від нього треба негайно відмовитись, — попереджає експерт.
Що стосується твердих сирів з пліснявою, таких як блакитний або горгонзолу, то діє той же принцип: відріжте 2,5 см від місця, де з’являється пліснява, і насолоджуйтесь смаком сиру, не боячись його шкідливих наслідків для здоров’я.