

Згідно зі статистикою, близько 10–15% людей похилого віку страждають від синдрому слабкості, який часто супроводжується депресією. Вважається, що його прогресування викликає неправильне харчування
Раніше вчені вже встановили, що низьке споживання фруктів та овочів та зловживання жирною та смаженою їжею збільшує ризик депресії та старечої слабкості. Лікарі з Інституту досліджень старіння імені Артура Маркуса спробували зрозуміти, як дієта та депресія впливають на прогрес старечої немочі.
Вони провели дослідження за участю 1701 особи. Середній вік респондентів становив 58 років. Усіх їх попросили розповісти про свій раціон і симптоми депресії.
Лікарі спостерігали за пацієнтами протягом 11 років і виявили зв’язок між прозапальною дієтою та підвищеним ризиком розвитку синдрому недуги, який був трохи вищим у людей з депресивними симптомами. На думку геронтологів, люди, які відчували симптоми депресії, були піддані запаленням. А ослаблений імунітет разом із неправильним харчуванням може сприяти розвитку старечої немочі.
— Дієта, багата на протизапальні сполуки (наприклад, клітковиною та рослинними сполуками, званими флавоноїдами), навпаки допоможе запобігти розвитку синдрому слабкості, — зазначила провідний автор дослідження, доктор Кортні Л. Міллар, цитує портал Poradnik Zdrowie.
При цьому вона зазначила, що люди, які надають перевагу нездоровій їжі, більш схильні до депресії та немічності одночасно, ніж окремому прояву одного з цих станів.
Дослідження було опубліковано у Journal of Gerontology («Журнал геронтології»).
Читайте також: Літні люди, які сплять вдень, схильні до деменції