«Гра в кальмара»: чи можна дітям в неї грати та дивитися серіал

Гра в кальмара: чи можна дітям в неї грати і дивитися серіал

Серед підлітків стає популярною вебсеріал «Гра в кальмара», який був знятий в Південній Кореї. По суті, сам сюжет гри-серіалу — це гра на виживання. Серед позитивних моментів даного інформаційного продукту критики називають те, що він підіймає проблеми нерівності в суспільстві, питань вибору і гуманізму. Але водночас, в ньому є ряд серйозних негативних елементів: криваві сцени  та те, що на думку психологів, сама побудова серіалу і його змістовна частина досить важки для сприйняття, і навіть залишають відчуття про безвихідь —  виходу зі складної ситуації просто не існує.

Дана гра-серіал має вікове обмеження для перегляду: від 18 років і старше. Але оскільки ця гра-серіал набула поширення в соціальних мережах, вона стала доступною для підлітків і дітей до 18 років, що викликає занепокоєння. Адже в Україні гра стала дуже популярною серед дітей молодшого шкільного віку.

Чому гра-серіал «Гра в кальмара» подобається дітям?

Психолог-практик Дмитро Карпачов розповів, що цей інформаційний продукт став популярним серед дітей з кількох причин. Перша — серіал зараз модний. Психолог навів приклад, що з цієї ж причини в тому сезоні серед дітей були модними іграшки Pot it.

Друга причина в тому, що в «Грі в кальмара» застосовуються ігри, які популярні в усьому світі, а також дуже атмосферна музика, що «затягує». Також, на думку Дмитра Карпачова, дітей навпаки дуже приваблює те, що фільм можна дивитися людям старше 18 років. Це ще більше підігріває їх інтерес, адже вони хочуть швидше рости та стати старшими.

Відзначається, що дану гру-серіал у світі вже подивилися дуже багато дітей і підлітків, причому далеко не всі — з дозволу батьків.

Чи можна дивитися «Гру в кальмара» дітям до 18 років?

Психолог Дмитро Карпачов цього не рекомендує і пояснює цю заборону декількома об’єктивними причинами.

По-перше — жорстокі сцени, в їх в грі-серіалі «Гра в кальмара» чимало, що в буквальному сенсі атакує незрілу психіку дитини. Для дитини такі сцени жорстокості є складними для сприйняття. Вони викликають негативні емоції і страх. На думку психолога такі сцени жорстокості можуть стати прикладом для наслідування — інструкціями агресивної поведінки. Це в якійсь мірі може стати для дитини в подальшому «виправданням» для її асоціальної поведінки.

По-друге, жорстоке поводження героїв в грі-серіалі знижує здатність дитини до співчуття, співпереживання, взаємопідтримки та взаємодопомоги.

По-третє, і це найнебезпечніше  — комплексний вплив (у дитини формуються спотворене уявлення про навколишній світ, про мораль і про себе). Нові «методи дій» перекреслюють закладені раніше моделі поведінки. «Гра страшна, але ж переможець заробив багато грошей — значить він молодець, значить так можно», — говорить Дмитро Карпачов.

На думку психолога, перегляд таких ігор на додачу викликає тривожність дитини, порушуючи її сон.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені назвали продукти, які можуть замінити гліцин
Гліцин є однією із 20 амінокислот, з яких будуютьс...
Вчені сказали, скільки води треба пити перед сном
Для нормального функціонування клітин, тканин та о...
Реклама