

Своїми стимулювальними властивостями кофеїн зобов’язаний не тільки кофеїну. Цей ароматний напій містить цілу низку сполук, які цілюще впливають на організм
Вчені довели, що помірне споживання кави знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань навіть у хворих на гіпертонію. Цей напій допомагає знизити прояви захворювань органів травлення, печінки та навіть хвороби Паркінсона. Кава також зміцнює кістки та перешкоджає розвитку остепорозу.
Експерти радять випивати не більше трьох чашок кави на день і пам’ятати, що зловживання кавою (більше 8 чашок щодня) може викликати зворотний ефект.
— Позитивний ефект кави проявляється незалежно від того, містить вона кофеїн чи ні. У каві є ще й два відомі сполуки. Це кафестол та кахвеол. Саме вони захищають від захворювань органів травлення та печінки. Це спричиняє зниження рівня ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину, що сприятливо діє на серці, — пояснює кардіолог Славомір Велеза.
На думку лікаря, дві-три чашки кави на день будуть корисні для організму.
— Необхідно пам’ятати про протипоказання. Так, тім, хто страждає на захворювання органів травлення, такі як виразка шлунка, рефлюкс, синдром роздратованого кишківника, від кави краще відмовитися. Не підійде це напій тим, хто має нефрологічні захворювання чи тривожні розлади, — підкреслює експерт, цитує портал Medonet.
Читайте також: Дієтолог пояснив, чому кава викликає почуття сонливості