Картопля фрі підвищує ризик розвитку депресії на 7%: дослідження

Журнал Pnas опублікував дослідження, під час якого було виявлено новий негативний ефект, пов’язаний із вживанням картоплі фрі. Виявилося, що вона збільшує ризик депресії на 7% і тривоги — на 12%.
Вчені Великобританії протягом 11 років спостерігали за станом здоров’я 140 тисяч осіб. Виявилося, що ті, хто регулярно споживав смажену їжу, мали підвищений ризик розвитку тривоги та депресії.
Цей несприятливий ефект пов’язаний із присутністю в смаженій їжі речовини, яка називається «акриламідом». Акриламід утворюється в крохмалевмісних продуктах, коли вони піддаються високим температурам при смаженні, запіканні або приготуванні.
Акриламід є потенційним чинником, що впливає психічне здоров’я. Причина пов’язана з тим, що смажена їжа спричиняє запалення в кишківнику, яке згодом може поширитися на головний мозок та викликати запальні процеси, пов’язані з тривогою та депресією.
Довготривала дія акриламіду може викликати такі проблеми, як порушення репродуктивної функції, нервове пошкодження і навіть рак. У новому дослідженні вчені зазначили, що акриламід призводить до посилення розладів поведінки, тривоги та депресії.
Щоб знизити ризик впливу акриламіду, рекомендується уникати високих температур приготування їжі та обмежити споживання смаженої їжі. Перевагу слід віддавати натуральним та незабрудненим продуктам, уникати доданих цукрів та консервантів.