Картопляний сік може захистити від усіх видів раку: вчені

Картопляний сік може захистити від усіх видів раку: вчені

Дослідники Познанського університету наук про життя (Польща) вважають, що такі натуральні ліки можуть зупинити розвиток пухлин

Допоможе при діабеті та гіпертонії

Картопляний сік містить безліч низькомолекулярних сполук, але позбавлений клітковини та крохмалю відносно від картофелю. Він має не тільки антиоксидантну дію, а й протиракову активність. Це вдалося довести вченим ще кілька років тому.

— Ми провели досліди на лабораторних пацюках. За допомогою соляної кислоти викликали у них запалення травної системи, а потім поїли  їх картопляним соком. Виявилося, що він полегшував більшість недуг, — каже один із дослідників Пшемислав Ковальчевський.

Це відкриття породило цілу серію проєктів із вивчення оздоровчих властивостей картопляного соку. Виявилося, що він має цілющу дію при раку, а також запальних захворюваннях кишківника (ЗЗК), таких як хвороба Крона та виразковий коліт. Його добре приймати при діабеті та гіпертонії.

— У майбутньому цей сік можна використовувати для створення препарату для полегшення запалення кишківника. Це стало б порятунком для пацієнтів, які часто потребують хірургічного лікування. Сьогодні їм видаляють фрагменти товстої кишки, що назавжди погіршує якість їхнього життя, — наголошує доктор Ковальчевський.

Захищає від запалення

Вчені розробили спеціальні рецепти для пацієнтів із синдромом подразненого кишківника.

— Такі хворі змушені дотримуватись суворої дієти, що позбавляє їх багатьох поживних елементів. Але багато з них міститься в картопляному соку. Щобільше, включення його до раціону знижує рівень С-реактивного білка, який є індикатором запалення, — продовжує експерт.

Дослідники також довели цитотоксичну дію картопляного соку на ракові клітини. Цей сік є джерелом вітаміну С та численних антиоксидантів, які борються із вільними радикалами, що запобігає пошкодженню ДНК. Наявність цих сполук посилює протиракову активність глікоалкалоїдів, що містяться в соку, і зумовлює їхню меншу токсичність стосовно  до нормальних клітин.

— Картопля теж має корисні властивості, але у соку їх значно більше. Це  пов’язано з концентрацією чинних речовин; відсоток корисних сполук вищий у соку. Тому оздоровчий ефект картоплі залишився непоміченим, — пояснює доктор Ковальчевскі, передає Radio ZET.

Вчені планують подальші дослідження картопляного соку як на клітинних лініях, так і на тваринних моделях.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Вилікувати гайморит за 3 дні
Як лікувати гайморит у домашніх умовах — препарати...
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Реклама
Тривале приймання ліків може спричинити медикаментозний головний біль
Головний біль відскоку, або головний біль абузуса ...
Вчені сказали, яка рослинна олія ідеально підходить для легкого та тривалого смаження
Для смаження часто рекомендується використовувати ...
Реклама