Каші з цього злаку зменшують рівень цукру в крові на 15% і запобігають розвитку діабету

Згідно з аналізом вчених Міжнародного науково-дослідного інституту сільськогосподарських культур для напівзасушливих тропіків (ICRISAT), дієта з проса може знизити ризик розвитку діабету ІІ типу, допомогти таким хворим контролювати рівень глюкози в крові, а решті використовувати її як профілактичний засіб.
За словами дослідників, у хворих на діабет, які щодня споживали каші з проса, рівень глюкози в крові знизився на 12–15%. Це означає перехід від діабетичної стадії захворювання до переддіабетичної. Рівень глюкози в крові, пов’язаний з гемоглобіном, знизився в середньому на 17% у людей із переддіабетом, що відповідає нормальному рівню.
Експерти пояснюють це тим, що просо має низький глікемічний індекс (ГІ) — на 30% менше, ніж інші зернові культури, такі як рис та пшениця, і на 15% нижче за кукурудзу.
Навіть після кип’ятіння або пропарювання просо має нижчий ГІ, ніж інші зерна. Розглянуто 11 видів проса, глікемічний індекс яких коливався від 55 (низький) до 69 (середній). Вчені вважають, що введення до раціону просу стане відмінним профілактичним методом проти розвитку метаболічних захворювань.