Кава та червоне вино уповільнюють процес старіння: дослідження

Овочі та фрукти завжди повинні бути на столі. Але у літніх людей — особливо. Згідно з 12-річним дослідженням іспанських учених, їжа, багата рослинні продукти, знижує ризик розвитку когнітивних здібностей та недоумства, пише журнал Molecular Nutrition and Food Research.
В експерименті взяли участь 842 учасники віком 65 років і старші. Вчені проаналізували взаємозв’язок між метаболізмом харчових компонентів, мікробіотою кишківника, ендогенним метаболізмом та когнітивними порушеннями. Як виявилося, когнітивні функції (до них відносяться пам’ять, мова, концентрація уваги та ін.) допомагає захистити ряд продуктів, багатих на поліфеноли. У тому числі вчені назвали фрукти (яблука, апельсини, гранати), ягоди, гриби, напої (какао, кава, червоне вино, зелений чай).
Аналіз зразків плазми учасників показав, що деякі метаболіти пов’язані з прогресуванням когнітивних порушень і деменції, а інші — ні. За словами провідного автора дослідження, професора Крістіни Андрес-Лакуєвої, кава і какао мають захисний профіль, а сахарин прискорює небажані процеси.
— Збільшення споживання фруктів, овочів забезпечує нас цінними поліфенолами та іншими біологічно активними сполуками. Вони допомагають знизити ризик погіршення когнітивних функцій, які спричиняє процес старіння, — каже Андрес-Лакуєва.