Кава знижує ризик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона: вчені

Діабет II типу — одне з найпоширеніших порушень обміну речовин — не шкодує ні літніх, ні молодих. Боротися з ним допомагає правильно підібрана дієта. Але чи можна таким хворим дозволити собі іноді випити чашку кави?
Природний стимулятор
Кава багата на кофеїн, який є болезаспокійливим і стимулювальним засобом. Вона містить цінні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали та тим самим покращують захисні механізми організму. А теобромін і теофілін, що входять до нього, сприятливо впливають на центральну нервову систему: допомагають сконцентруватися, краще думати й запам’ятовувати. І тим самим знижують ризик розвитку хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
За словами дослідників, кава допомагає знизити ризик появи діабету II типу. Кава покращує секреторну реакцію підшлункової залози. А хлорогенова кислота, що належить до групи поліфенолів, має здатність підвищувати чутливість клітин до інсуліну та знижує всмоктування глюкози у шлунково-кишковому тракті. Крім того, кава знижує концентрацію цитокінів, високий рівень яких сприяє розвитку діабету
Для профілактики цього небезпечного захворювання достатньо щодня випивати три філіжанки кави.
Краще без цукру
Чорна кава, незалежно від того, мелена вона або розчинна, не містить цукру. Тому не становить загрози для хворих на діабет.
Інша справа — пити каву з молоком чи вершками. Лактоза, або молочний цукор, збільшує калорійність та глікемічний індекс кави. А якщо його ще ароматизувати глюкозно-фруктозним сиропом, такий напій є джерелом простих цукрів, і його споживання загрожує підвищенням рівня глюкози в крові. Тому, людям, які страждають на діабет II типу, краще пити чорну каву без будь-яких добавок. Допустимо — три чашки на день, без молока та інших підсилювачів смаку.