Кишкові бактерії покращують роботу мозку: дослідження

Пробіотики, або корисні бактерії, цілюще впливають на здоров’я. Вони відновлюють мікрофлору кишківника а також сприяють виробленню деяких вітамінів. Американські дослідники виявили ще одну властивість пробіотиків. Вони покращують роботу головного мозку.
Фахівці Університету Північної Кароліни вирішили перевірити, чи є пробіотики цінною їжею для нашого мозку. З цією метою вони провели дослідження за участю 169 осіб віком від 52 до 75 років. Учасники були поділені на дві групи — на тих, хто мав легкі когнітивні порушення, і тих, хто не скаржився на якісь неврологічні проблеми.
У кожній із цих груп лише деякі добровольці приймали пробіотичні бактерії штаму Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) протягом трьох місяців, а решта — плацебо. Після цього було проведено аналіз складу мікрофлори кишківника.
Як виявилося, бактерії Prevotella були ідентифіковані у більшості учасників з легкими когнітивними порушеннями, ніж у людей без цих розладів. Застосування пробіотика призвело до зменшення частки цих бактерій у мікрофлорі кишківника та зменшення кількості бактерій роду Dehalobacterium. За словами дослідників, ці зміни відбулися одночасно з покращенням результатів когнітивних тестів.
Науковці вважають, що склад кишкової мікробіоти можна вважати раннім індикатором легких когнітивних порушень. Відкриття цього взаємозв’язку дає безпрецедентну можливість розробки нових, неінвазивних методів лікування, вкладених в уповільнення погіршення розумової працездатності.
Дослідження було представлене на щорічних зборах Американського товариства харчування.