

Український лікар, терапевт, медичний лектор Стас Кравчук розповів про те, що чоловіки в Україні живуть менше ніж жінки у зв’язку з низкою факторів.
Перший фактор, який, на думку фахівця, на це впливає – харчові звички. Серед них найбільший вплив має звичка часто вживати червоне м’ясо. Фраза «чоловіки люблять м’ясо», яка має на увазі, що чоловіків треба годувати м’ясом щодня, на думку Стаса Кравчука, для багатьох з них виявляється фатальною у прямому значенні слова. Оскільки вживання чоловіками червоного м’яса щодня в Україні вважається нормою і дуже негативно позначається, на думку лікаря, на їх стані здоров’я та тривалості життя.
«Ти ж чоловік, з’їж цей шматок м’яса… Але червоне м’ясо вважається канцерогенним продуктом. Наприклад, вже науково доведено, що щоденне споживання червоного м’яса суттєво підвищує ризик раку товстої кишки», – уточнив Стас Кравчук. На його думку, чоловікам слід не тільки скоротити споживання м’яса, але й звернути увагу на те, щоб у їхньому раціоні було менше перероблених продуктів, продуктів з великим вмістом солі та цукру, а більше – овочів та фруктів.
Друга причина, у зв’язку з якою чоловіки помирають раніше ніж жінки – небажання проходити регулярні медогляди у лікарів, які дали б можливість виявити небезпечні хвороби на ранніх стадіях та успішно їх вилікувати, не допускаючи небезпечних станів. «Не чоловіча справа ходити по лікарям: я сильний у мене і так все в нормі і все добре». Це та установка, яка до добра не доводить», – вважає Стас Кравчук.
Третій фактор, який багато чоловіків взагалі вважають не важливим, – це фактор того, що чоловіки часто не формують у себе «правильних» звичок, які закладаються ще в молодому віці (18-30 років).
До «правильних» звичок, які впливають на тривалість життя та стан здоров’я, на думку лікаря, відносяться:
На думку Стаса Кравчука, справжній чоловік не повинен приймати нав’язані йому суспільством стереотипи – їсти багато м’яса, пити пиво, лежати на дивані, дивитися футбол тощо. «Справжній чоловік це той, хто стежить за своїм здоров’ям, сформував у себе «правильні» звички та показуємо їх своїм дітям. Оскільки від цього залежатиме стан здоров’я та тривалість життя.
«МП» писала, що вчені виявили залежність між споживанням червоного м’яса та захворюваністю населення.