

Обліпиха схожа на природну аптеку. У ній вітаміну С більше, ніж у цитрусових
— Обліпиха містить 190 біологічно активних речовин, вітамінів, мінералів, незамінних жирних кислот. Цікаво, що не лише в її плодах, а й у насінні накопичуються корисні ненасичені жири, — розповідає професор Інституту садівництва (Польща) Станіслав Плут, передає Radio ZET.
Найбільшим багатством обліпихи є високий вміст вітаміну С: у 100 г міститься від 300 до 2500 мг цього вітаміну, що у кілька разів більше, ніж у лимоні чи апельсині.
Також ця рослина надзвичайно багата на антиоксиданти, у тому числі на антоціаніни та флавоноїди. Ці речовини борються з вільними радикалами та захищають організм від окислювального стресу, старіння, серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця, гіпертонії, діабету та ожиріння.
Наперекір тому, що цілющі якості обліпихи відомі з давніх-давен, особливий інтерес до неї зріс під час пандемії коронавірусної інфекції. Дослідники з Південної Кореї та Китаю вважають, що пробіотичні бактерії (L. Gasseri), витягнуті з ягід обліпихи, пригнічують активацію пуринів. Вони є джерелами енергії, необхідної для мутації коронавірусу SARS-CoV-2. Експерти не виключають, що ліки проти COVID-19 будуть створені з обліпихи.
Читайте також: Вітамін С та часник допомагають полегшити симптоми алергії