Малина з пребіотиками покращить жировий обмін печінки: дослідження

Приймання пребіотичних добавок слід поєднувати зі споживанням ягід малини. Вони відрізняються високим вмістом антиоксидантів, особливо фенольних сполук, таких як антоціани, ціанідини, елаготанини та фенольні кислоти. Ці природні речовини нейтралізують вільні радикали та таким чином захищають організм від розвитку багатьох захворювань, пов’язаних із харчуванням.
Вчений Бартош Фочки з Інституту репродукції тварин та харчових досліджень (Польща) перевірив, як спонукати шлунково-кишкові бактерії працювати інтенсивніше. Для цього він поєднував поліфенольний препарат з малини поряд з пребіотичною дією фруктоолігосахаридів. Ці продукти групи волокон, які підтримують розвиток пробіотичних бактерій, необхідні для правильного функціонування кишківника.
— Результати дослідження підтвердили посилення ефективності метаболізму поліфенолів у хімічних сполуках із великим потенціалом для здоров’я. Механізм дії цієї суміші поєднує в собі збільшення кількості бактерій, що виявляють здатність метаболізувати поліфеноли у шлунково-кишковому тракті. Це регулює механізми, пов’язані з ліпідним обміном, окислювальним стресом та запаленням, — зазначив Бартош Фочки, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Дослідження показало, що споживання малини з пребіотичними добавками посилює їхній оздоровчий ефект, що сприятливо позначається на жировому обміні печінки. Експерт також зазначив, що поліфенольні сполуки, які зустрічаються в малині, не тільки мають сильні антиоксидантні властивості, а й «надають сприятливий біологічний вплив, у тому числі регулюють запалення, ліпідний обмін, синтез жовчних кислот у печінці та активність мікробіоти в шлунково-кишковому тракті».
Дослідження опубліковано в журналі Food Research International («Міжнародні дослідження в галузі харчових продуктів»).