

Це вдалося встановити вченим Університету Кентуккі у Лексінгтоні (США)
У дослідженні взяли участь 29 хворих із гіпертонією. Частина з них протягом 4 місяців відвідували лекції про ризики, пов’язані з високим споживанням солі, та переваги зниження натрію. Водночас еспонденти значно зменьшили зміст солі в раціоні та стали звикати до нового смаку продуктів.
— В інтервенційній групі споживання натрію зменшилося на 1158 мг на день, що на 30% менше від початку експерименту. У цей же час контрольна група збільшила своє щоденне споживання на 500 мг, — зазначив керівник дослідження Місук Чунг, повідомляє ANSA.
При цьому в учасників першої групи зросла задоволеність малосоленою їжею: з 4,8 (за десятибальною системою) до 6,5 наприкінці дослідження. Крім того, було зафіксовано зниження максимального тиску на 10 пунктів із середнього значення 143,4 мм рт. ст. до 133,9 мм рт. ст., та мінімального на 4 пункти (з 85,9 до 81,7 мм рт. ст.).
— Ми можемо змінити наші смакові уподобання, щоб насолоджуватися продуктами з низьким вмістом натрію та поступово зменшувати кількість солі, яку їмо, — підсумував Чунг.
Результати дослідження було представлено під час конгресу Європейського товариства кардіологів (ESC).
Читайте також: Гіпертонія та діабет — основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань: результати досліджень