Морква допомагає при захворюванні очей, але не покращує гостроти зору

Вважається, що морква завдяки вмісту бета-каротину покращує зір. Це не зовсім так.
Бета-каротин при розщепленні у печінці перетворюється на вітамін А. Він відіграє важливу роль у підтримці здоров’я очей та зору. Необхідний для синтезу родопсину — пігменту фоторецепторів сітківки ока. Родопсин дозволяє очам адаптуватися до умов освітленості, які змінюються, що важливо для сутінкового зору.
Крім того, вітамін A підтримує здоров’я рогівки та допомагає при лікуванні кон’юнктиви. Дефіцит цього вітаміну може спричинити сухість очей, ксерофтальмію та погіршення здатності розрізняти кольори.
Однак вітамін A не впливає на гостроту зору. Це означає, що морква та інші продукти, багаті на бета-каротин, можуть допомогти підтримувати здоров’я очей і зору, особливо при захворюваннях рогівки, кон’юнктиви та нестачі вітаміну A. Однак вони не покращать гостроту зору.