Названо найкориснішу каву для здоров’я

Зелена кава нормалізує рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку діабету ІІ типу
Кава є багатим джерелом поліфенолів. Вони зміцнюють імунну систему і мають протидіабетичну дію. Однак обсмажування зменшує вміст поліфенолів у зернах. Чи це залежить від сорту кави?
Щоб відповісти на це запитання, доктор Лодзинського технологічного університету (Польща) Джоанна Гржельчик провела дослідження. Вона приготувала екстракти з кавових зерен арабіки та робусти — зелених зерен. Потім обсмажила їх у світлій і темній ступенях і піддала перетравленню в штучній травній системі. Виявилося, що вміст вільних поліфенолів ефективно збільшується у процесі травлення.
— Дослідження in vitro показали перевагу зеленої кави, зокрема фракцій хлорогенезу. Вони захищають клітини ентероцитів (Caco-2 та HT29), нервові клітини (SH-SY5Y) та клітини підшлункової залози (MIN6) від індукованого окислювального стресу, який сприяє процесу онкогенезу, — пояснює вчений.
Дослідник також провела аналіз зв’язування речовин, що містяться в екстракті кави, з рецепторами та ферментами. Виявилося, що зелена кава може мати антидепресивні властивості. Крім того, активні речовини, що містяться в ній, позитивно впливають на чутливість тканин до інсуліну та мають профілактичну дію проти розвитку діабету ІІ типу. У обсмаженій каві вміст цих активних речовин знижується.
Лікар Гржельчик вважає, що найбільш корисна зелена кава темної обсмажування, при температурі до 230°C. Вона отримає більше корисних для здоров’я сполук, ніж арабіка.
— Щодня можна випивати три-чотири чашки зеленої кави. Більша її кількість шкідлива для організму, — зазначила дослідник в інтерв’ю виданню Science («Наука»).