Нефролог пояснив, чому не можна використовувати фуросемід для схуднення

Нефролог пояснив, чому не можна використовувати фуросемід для схуднення

Це може викликати непритомність, аритмію та захворювання нирок

Фуросемід є потужним сечогінним засобом.

Фуросемід призначають:

  • при лікуванні гіпертонії, щоб шляхом виведення рідини з організму зменшити артеріальний тиск;
  • у нефрології, коли нирки самостійно не можуть вивести сечу;
  • у кардіології, якщо у хворого через аномальну роботу серця виникає сильна набряклість.

Однак багато хто використовує цей діуретик, щоб за короткий час позбутися зайвих кілограмів. Виведення кількох літрів рідини з організму дійсно дозволяє досягти швидкого ефекту схуднення. Але може спричинити проблеми з самопочуттям.

— Велике виведення сечі викликає електролітні порушення та зневоднення організму. Це знижує концентрацію натрію, магнію та калію у сироватці крові, що може призвести до небезпечних побічних ефектів. Так, якщо вчасно не заповнити водний баланс організму, то може впасти артеріальний тиск і виникнути непритомні стани. Вимивання електролітів може призвести до аритмії, що супроводжується почуттям слабкості та онімінням кінцівок, — пояснює популярний нефролог, автор медичного блоку в Instagram Кароліна Кендзьєрська-Капуза.

Люди, які часто зловживають прийманням фуросеміду для схуднення, ризикують ще більше. Адже препарат вимиває кальцій з організму. В результаті кальцій починає накопичуватися у нирках, утворюючи кальцинати. Це провокує розвиток нефрокальцінозу, або ниркового кальцію. Якщо відкладення невеликі, цей стан можна звернути.

— Але якщо звичка приймати фуросемід триває понад 10 років, то у нирках відбуваються постійні зміни. А кальцинати стають настільки значними, що на них неможливо вплинути. Це спричиняє пошкодження нирок. В результаті їх функції погіршуються, вони не здатні ефективно виводити з організму шкідливі сполуки та організм отруюється ними. Це може спричинити хронічні захворювання нирок із подальшою необхідністю лікування діалізом, — наголошує лікар, цитує портал Polki.pl.

І радить не використовувати для схуднення фуросемід, так само як і проносні засоби. Також не варто захоплюватися модними білковими дієтами, які можуть бути небезпечними для здоров’я нирок.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені назвали продукти, які можуть замінити гліцин
Гліцин є однією із 20 амінокислот, з яких будуютьс...
Вчені сказали, скільки води треба пити перед сном
Для нормального функціонування клітин, тканин та о...
Реклама