Омега-3 жирні кислоти допомагають після 40 років зберегти мозок здоровим

Введення в їжу жирних сортів риби, таких як лосось, скумбрія, тунець, сардина або оселедець, допоможе зберегти в середньому віці мозок здоровим, а мислення — гнучким
Фахівці Наукового центру здоров’я Техаського університету (США) провели дослідження, щоб встановити, як продукти, що містять омега-3, впливають на когнітивні функції мозку.
Вчені дослідили 2183 осіб, середній вік яких склав 46 років. І виявили кореляцію між концентрацією омега-3 жирних кислот у червоних кров’яних клітинах з результатами МРТ та когнітивними маркерами старіння мозку.
Експерти також проаналізували вплив концентрацій омега-3 на наявність еритроцитів, які є носіями генетичної варіації Apoe4, що пов’язана з більшим ризиком хвороби Альцгеймера. Результат аналізу показав, що вищий індекс омега-3 був пов’язаний з великими обсягами гіпокампа, структури мозку, яка відіграє важливу роль у навчанні та пам’яті.
Як виявилося, споживання більшої кількості омега-3 також було пов’язане з найкращою здатністю мислити абстрактно чи логічно.
Дослідники поки що не можуть пояснити, як саме жирні кислоти захищають мозок. Згідно з однією теорією, вони необхідні мембранам нейронів, коли ці нервові клітини стають нестабільними. Згідно з іншою теорією, омега-3 має протизапальні властивості. Безперечно одне: жирні кислоти захищають мозок, особливо у людей середнього віку.
Результати дослідження були опубліковані у журналі Neurology («Неврологія»).
Читайте також: Омега-3 жирні кислоти можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера