Остерігайтеся цих продуктів, вони можуть спричинити сонячний опік

Це викликано фуранокумаринами, які містяться в них
Так званий «опік Маргарити» виникає внаслідок фотосенсибілізації через присутність на шкірі цитрусових, таких як лимон або лайм, а також селера. Щоб це сталося, достатньо, щоб краплі соку лимона або лайма залишилися навколо рота. Саме там під впливом сонця може виникнути подразнення шкіри.
Симптоми опіку Маргарити
- Печіння, свербіж шкіри;
- почервоніння шкіри;
- асиметричність роздратування.
Чому цитрусові можуть викликати цю реакцію шкіри при контакті з сонячним світлом? Відповідь криється в фуранокумаринах, що містяться в них, які також є в інших рослинах.
Продукти, що містять фуранокумарини
- Цитрусові (лимон, лайм, мандарини, грейпфрути, апельсини);
- селера, петрушка, пастернак, фенхель, морква;
- інжир, манго.
Щоб уникнути опіку Маргарити, достатньо дотримуватись простих порад.
Мийте руки та інші відкриті ділянки шкіри відразу після обробки або вживання в їжу цитрусових, селери, моркви, петрушки, інжиру, манго та фруктового морозива.
Перед виходом на сонце не наносите засоби для тіла, що містять цитрусові або деякі олії.
У лісовій місцевості чи саду носіть штани та сорочки з довгими рукавами. Деякі рослини можуть містити фуранокумарини.
Якщо ви помітили фотосенсибілізаційний опік, відійдіть у тінь і промийте водою уражену ділянку тіла. Можна нанести компрес або використати спеціальні мазі. Однак якщо тіло на 30% уражене опіками чи є побоювання зараження через відкриті шкірні рани, слід терміново звернутися до лікаря.