

Вчені університетів Оксфорда, Брістоля (Великобританія) та Гонконгу (Китай) використали дані британського біобанку для проведення масштабного дослідження
Фахівці вирішили перевірити, чи насправді споживання овочів попереджає появу серцево-судинних захворювань. Раніше вважалося, що каротиноїди та альфа-токоферол, які містяться в овочах, відіграють важливу роль у захисті від серцевих недуг. Проте такі дослідження були суперечливі.
Експерти проаналізували анкети 399 586 респондентів щодо їх харчування. Вони враховували й інші фактори, такі як соціально-економічне становище респондентів, їх спосіб життя, наявність інших хронічних захворювань тощо, які також могли вплинути на роботу серця та судин.
Виявилося, що у тих учасників, які віддавали перевагу рослинній їжі, ризик сердечно-судинних захворювань був на 15% нижчим, ніж у тих, хто мало споживав овочів. Однак під вплив інших факторів — соціально-економічних, способу життя тощо, — він зменшувався на 80%. І це зводило нанівець ефективність клітковини.
— Немає доказів, що споживання овочів захищає від розвитку серцево-судинних захворювань. Очікуваний ними захисний ефект насправді пояснюється іншими супутніми факторами, наприклад, соціально-економічними, — каже Наомі Аллен, передає ANSA.
Все це, на думку вчених, показує, що споживання овочів захищають від розвитку ожиріння та діабету, але не від серцевих недуг.
Результати дослідження були опубліковані у журналі Frontiers of Nutrition.
Читайте також: 4 продукти, які допомагають розріджувати кров