

Дослідники з Бостонського університету (США) виявили зв’язок між хворобою Альцгеймера та іншими різними факторами ризику серцево-судинних захворювань та цукрового діабету ІІ типу
Фахівці провели дослідження учасників трьох вікових груп: 35–50 років, 51–60 років та 61–70 років. Як виявилося, у респондентів першої вікової групи, 35–50 років, був високий рівень тригліцеридів у крові та низький — ліпопротеїни високої щільності (ЛПЗЩ), або так званого «хорошого» холестерину.
— Підвищення концентрації тригліцеридів на 15 ммоль/л вказує на збільшення ризику розвитку хвороби Альцгеймера на 15%, — пояснив керівник дослідження, доктор Ліндсі Фаррер, передає PoradnikZdrowie.pl.
За словами експерта, високий рівень тригліцеридів у такому віці вказує на ризик появи метаболічних захворювань, які можуть стати причиною недоумства.
В інших вікових групах такого взаємозв’язку немає. Фахівці пояснюють це тим, що багато її учасників приймали препарати, що знижують рівень холестерину. Але у респондентів 51–60 років виявився високий рівень цукру.
— Підвищення рівня цукру в крові на кожні 5 пунктів збільшує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера у літньому віці на 14,5%, — пояснила Ліндсі Фаррер, пише PoradnikZdrowie.pl
Вчені радять з юних років контролюватимуть ці біохімічні показники. Тоді лікування на ранній стадії може знизити не лише появу недоумства, а й цукрового діабету ІІ типу та серцево-судинних захворювань.
Результати дослідження опубліковані в журналі Alzheimer’s & Dementia: The Journal of Alzheimer’s Association («Альцгеймер і деменція»).
Читайте також: Хвороба Альцгеймера є проявом деменції