Пізня вечеря ніяк не пов’язана з появою зайвої ваги: вчені

Пізня вечеря ніяк не пов'язана з появою зайвої ваги: вчені

Дієтологи вже багато років сперечаються, як час обіду впливає на вагу та здоров’я. Одні вважають, що появі зайвої ваги сприяє час вечері, інші — продукти. Нове дослідження вчених Університету Монаш (Австралія) свідчить, що нічні перекуси можуть позначитися не лише на мікробіомі, а й на виробленні гормонів

Австрійські вчені проаналізували інформацію про вплив часу обіду на зайву вагу і дійшли висновку, що пізня вечеря ніяк не пов’язана з появою кілограмів. Але вона запускає процеси, що призводять до зміни харчової поведінки. Це і змушує їсти більше, ніж потрібно.

— Якщо здоров’я кишкового мікробіому порушено, організм не може засвоїти та використовувати поживні речовини належним чином. Це призводить до збільшення енергії й, відповідно, зайвої ваги, — пояснює дієтолог Дженна Хоуп.

Крім того, кишковий мікробіом регулюється внутрішнім годинником. А регулярний час їди відповідає добовому ритму тіла. Він контролює рівень голоду, обмін речовин, засвоєння поживних речовин та чутливість до інсуліну. Тривалі проміжки в харчуванні можуть призвести до того, що організм перероблятиме калорії менш ефективно, що може викликати збільшення ваги.

— До того ж вечірня та нічна їжа може порушити роботу гормонів голоду, — продовжує Дженна Хоуп, цитує портал Medonet.

Так, згідно з одним дослідженням, люди, які їли на чотири години пізніше, ніж їхні однолітки, вдвічі частіше відчували голод протягом дня. Таку реакцію викликало зниження гормону ситості, ліпнину, та збільшення гормону голоду, греліну, протягом доби. Це підтверджує прописну істину, що вечеря має бути не пізніше 19 годин. Тоді й зайва вага не з’явиться.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Лікар пояснив, чи можна їсти білі волокна бананів
Банани є чудовим джерелом поживних речовин: калію,...
Дієтолог пояснив, як допомагає Coca-Cola при шлунковому грипі
Шлунковий грип, також відомий як вірусний гастроен...
Реклама