Помірне споживання вина може знизити ризик інсульту: дослідження

Згідно з даними Всесвітньої організації боротьби з інсультом, щорічно діагностується понад 12,2 млн гострих порушень мозкових кровообігів, або інсультів. Лікарі вважають, що їм піддається кожна четверта людина старше 25 років. Як запобігти розвитку цього небезпечного захворювання?
Результати дослідження, опублікованого в журналі Neurology, показали, що вживання вина пов’язане зі зниженням ризику інсульту. Такого висновку дійшли вчені Університету Голуея (Ірландія). Вони проаналізували споживання алкоголю у 26 тисяч осіб, половина з яких перенесли інсульт. Респонденти були жителями 32 країн, що дозволило врахувати географічні та соціальні чинники.
Після класифікації учасників на кшталт споживаного алкоголю (пиво, вино, лікер чи інше) та щотижневому споживанню (низьке, помірне чи високе), фахівці врахували чинники ризику, що провокують, такі як гіпертонія, куріння, діабет, дієта та фізична активність. Потім провели зв’язок між звичками вживання алкоголю та ризиком інсульту.
— Низьке споживання вина пов’язане з низьким рівнем ризику інсульту, — наголосив керівник дослідження, професор клінічної епідеміології Ендрю Сміт, повідомляє Radio ZET.
Вчені пояснюють таку властивість вина тим, що воно містить потужні антиоксиданти, поліфеноли, які не є такою ж мірою в інших видах алкогольних напоїв.
Читайте також: Алкоголь істотно підвищує ризик розвитку недоумства