При діабеті допоможуть зелені банани, а при виразці шлунка — жовті

Колір цих екзотичних плодів має значення для здоров’я
Молодо-зелено
Банани, крім того, що вони смачні та поживні, є багатим джерелом вітамінів (включаючи А, Е, С та К) та калію, який регулює кров’яний тиск. До того ж вони активізують секрецію слизу, що створює захисний шар у шлунку, тому корисні при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Незважаючи на те, що більшості людей подобаються солодкі жовті банани, вживання незрілих цих плодів може бути корисним для здоров’я.
Крім кольору, жовті та незрілі банани відрізняються ще й властивостями. Зелені, крім того, що мають більш терпкий смак, ніж стиглі плоди, містять резистентний крохмаль — вуглевод, стійкий до травних ферментів. Коли банани дозрівають та жовтіють, крохмаль перетворюється на цукор (сахарозу, глюкозу та фруктозу). Стиглі банани містять лише 1% крохмалю, тоді як зелені — 80% від ваги плоду.
- Зелені банани мають нижчий глікемічний індекс, тому їх рекомендують людям, які дотримуються дієти.
- Незрілі банани також є гарною альтернативою для діабетиків, адже їхнє споживання не викликає різких стрибків цукру та допомагає контролювати рівень холестерину в крові.
Однак слід пам’ятати, що зелені банани важче перетравлювати, тому після їх споживання деякі люди відчувають здуття живота або запор.
Ідеальне рішення
І світло-зелені, і стиглі банани мають багато цінних властивостей. Однак зелені містять інгредієнти, яких немає у жовтих бананах. Найкращий спосіб скористатися всіма цінними властивостями, які зникають у процесі дозрівання, — це вибирати банани середнього ступеня дозрівання. При серйозних проблемах із травною системою (таких як виразка шлунка) краще тягтися до легкозасвоюваних жовтих бананів, а при цукровому діабеті — до зелених.
Читайте також: Дієта, яка підніме настрій та зробить щасливим