Пиво може зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера

Згідно з дослідженням, яке було опубліковано в журналі Frontiers of Nutrition («Кордони в харчуванні»), пиво може цілюще впливати на здоров’я кишківника. Вчені пояснюють це тим, що в хмільному напої є сполуки, які сприяють розвитку так званих хороших бактерій, або мікробіом.
Мікробіом кишківника складається з трильйонів мікроорганізмів. Склад та різноманітність цього мікробіома може впливати на імунітет, а також розвиток різних захворювань. Експерти вивчили, як різні компоненти пива впливають на мікробіом кишківника та, відповідно, імуномодуляцію.
Пиво містить фенольні субстрати, які після метаболізму виробляють ароматичні метаболіти. Ці сполуки пригнічують ріст шкідливих бактерій і не впливають на корисні бактерії. Так, ароматичні метаболіти можуть вибірково впливати на бактерії, такі як Clostridium perfrigens та Clostridium difficile.
Також було виявлено, що специфічні флавоноли, виявлені у пиві, спричиняють зростання дружніх бактерій, таких як Lactobacillus та Bifidobacterium. Крім того, вони були пов’язані зі зниженням маркерів запалення, що наголошує на потенційних імунологічних перевагах пива.
Вивчення безалкогольного пива показало, що воно також сприяє збільшенню певних корисних видів бактерій. Це відкриття може мати перспективні наслідки для лікування таких захворювань, як неалкогольна жирова хвороба печінки.
У дослідженні також вивчалося перетворення еллаговой кислоти, що у пиві, в уролитин. Виявилося, що внаслідок цього процесу зменшується запалення нейронів, що може зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
Відкриття вчених свідчить про багатогранну природу пива. Проте вони нагадують, що цим напоєм не слід зловживати. В іншому випадку це може спричинити розвиток ожиріння та серцево-судинних захворювань.