

Такого висновку дійшли американські вчені, які протягом 20 років спостерігали за 515 людьми у віці 70 років
Раптова втрата нюху стала характерною рисою коронавірусної інфекції. Але, на думку фахівців, ті, хто страждає на аносмію протягом кількох років, схильні до розвитку хвороби Альцгеймера у два рази частіше, ніж ті, хто втратив нюх протягом десятиліть.
Вчені протягом 20 років спостерігали за 515 людьми віком 70 років, у яких спочатку не було деменції чи когнітивних проблем. Всі вони жили в будинках для людей похилого віку і щорічно перевірялися на здатність ідентифікувати певні запахи та ознаки деменції. Деякі пройшли МРТ-сканування.
Зниження нюху вимірювалося за оцінками нюхових тестів, які потім було нанесено на графік. Східна тенденція схилу була позначена як «серйозний», «зменшений», «незмінний» або «покращений» нюх. У 100 осіб було діагностовано деменцію або когнітивні порушення.
Ті, хто не мав класичних симптомів хвороби Альцгеймера, але спостерігалося швидке зниження нюху, були на 89% більш схильні до погіршення пам’яті, ніж ті, хто втрачав нюх повільніше. Також його різка втрата була пов’язана зі збільшенням обсягу сірої речовини в частинах мозку, пов’язаних з нюхом і пам’яттю, у порівнянні з тими, хто мав повільніше зниження. Зміни були найбільш очевидними в частинах мозку, що використовуються для нюху, включаючи мигдалину та енторинальну кору. Їхній ризик був аналогічний тим, хто має ген APOE-e4, відомий генетичний фактор ризику розвитку хвороби Альцгеймера
Читайте також: Хвороба Альцгеймера є проявом деменції