

Згідно з дослідженнями вчених з Університету Сан-Паулу (Бразилія), у любителів швидкоїжі спостерігається зниження когнітивних функцій на 28% швидше, ніж у прихильників здорової їжі
Бразильські вчені протягом десяти років, з 2008 до 2019 року, спостерігали за 10 000 особами, середній вік яких становив 51 рік. Всім на початку та наприкінці дослідження запропонували заповнити тести про харчові уподобання, а також виконати вправи на швидкість мови та запам’ятовування слів.
У частини респондентів оброблені продукти, такі як картопля фрі, гамбургери, морозиво, становили 20% раціону, в інших — 27% і у третіх — понад 30%.
Як показали дослідження, ті, хто їв найбільш оброблену їжу, — понад чверть щоденних калорій — швидкість зниження когнітивних функцій була на 28% вищою, ніж у тих, хто їв найменше. При цьому виконавчу функцію мозку, яка бере участь у прийнятті рішень та обробці інформації, було знижено на 25%.
На думку дослідників, оброблені харчові продукти прискорюють зниження когнітивних функцій, тому що містять цукор, жири та солі. Вони наполегливо радять готувати їжу вдома.
— Якщо ви хочете захистити своє серце та захистити мозок від деменції чи хвороби Альцгеймера, припиніть купувати супероброблені продукти, — говорить доктор Клаудія Суемото, цитує DailyMail.
Читайте також: Червоне оброблене м’ясо підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 22%