Шкідлива «Єшка»: лимонна кислота може спричинити напад бронхіальної астми

Лимонна кислота як харчова добавка (Е330) використовується при виробництві багатьох продуктів: розфасованих фруктів та овочів, соусів, джемів, алкоголю.
Її отримують за допомогою певних цукрів та ферментації їх із гриба Aspergillus niger (звичайна чорна пліснява). Як відомо, мікотоксини — частки цвілі — повністю не усуваються. А їхнє вдихання пов’язане з розвитком респіраторних захворювань, таких як алергія.
Лікар із Центру здоров’я Чемберса (США) Марія Віла попереджає, що вплив мікотоксинів може призвести до проблем із диханням, хронічної втоми, алергії та інших проблем зі здоров’ям. Вона також вважає, що лимонна кислота як харчова добавка може викликати роздратування або симптоми астми.
Лікар підкреслює, що, крім цього, цукор, що використовується для виробництва лимонної кислоти, надходить в основному з буряків та кукурудзи, які є одними з найпоширеніших генетично модифікованих організмів (ГМО).
З цієї причини лимонну кислоту як харчову добавку слід використовувати помірно, щоб не завдати шкоди здоров’ю.