Штучні підсолоджувачі збільшують ризик серцево-судинних захворювань

Дата створення: 09 Вересня 2022
Дата оновлення: 21 Квітня 2023
Штучні підсолоджувачі збільшують ризик серцево-судинних захворювань

Вони містяться в напівфабрикатах, солодких газованих напоях та випічці

Вчені Національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень Франції проаналізували онлайн-дослідження про споживання штучних підсолоджувачів із ризиком серцево-судинних захворювань на основі даних 103 388 респондентів, середній вік яких становив 42 роки.

Фахівці вивчили 24-годинний запис про харчування учасників. Зокрема їх цікавило вплив на самопочуття штучних підсолоджувачів, таких як аспартам, ацесульфам калію та сукралозу.

Виявилося, що 37% респондентів, переважно молодшого віку, щодня вживали близько 42,46 грамів штучних підсолоджувачів, що еквівалентно 100 мл дієтичного напою. Вони були схильні до зайвої ваги, куріння та мали невелику фізичну активність. При цьому мало споживали вуглеводів, фруктів та овочів і віддавали перевагу солоним закускам, молочним продуктам та смаженому м’ясу.

Як показали результати, штучні підсолоджувачі підвищують ризик серцево-судинних захворювань. При цьому, зазначили вчені, споживання аспартаму було пов’язане з підвищеним ризиком цереброваскулярних захворювань, тоді як ацесульфаму каліяю і сукралози — з підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця.

Читайте також: Підсолоджувачі збільшують ризик розвитку ожиріння та раку молочної залози

medpravda
Автор: Редакція Медправда
Детальніше
Реклама
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Як позбутися стресу ефективно та безпечно
Діагностика зору: чому потрібно регулярно проходити обстеження
Реклама
Люксоптика
Користь та шкода глютену
Сухість при менопаузі
Реклама
Пробіотики та COVID-19
Мелатонін та COVID-19
Кому потрібен іригатор
Реклама