Швидкоїжа підвищує ризик розвитку серцевих захворювань на 6%: кардіологи

Ультраоброблені продукти, такі як смажена картопля, швидкоїжа, випічка, часто містять велику кількість солі, цукру та жиру. Це може стати причиною появи ожиріння, що спричиняє розвиток серцево-судинних захворювань. Однак лише нещодавно на зборах Європейського товариства кардіологів в Амстердамі були представлені дослідження, які пояснюють, за яких умов виникає така залежність. Ризик розвитку серцево-судинних захворювань залежить від відсоткового вмісту цих типів продуктів у добовому раціоні, вважають вчені.
У першому випадку експерти проаналізували 10 досліджень, у яких розглядався зв’язок між 38 720 випадками серцево-судинних захворювань, у тому числі інфаркту та інсульту, та споживанням ультраоброблених харчових продуктів. Вчені виявили, що збільшення споживання ультраоброблених продуктів у щоденному раціоні на 10% підвищує ризик серцевих захворювань на 6%. Дослідники також зазначили, що якщо калорійність цих продуктів становить менше ніж 15% від загальної кількості калорій, ризик схильності до серцевих захворювань знижується.
Під час другого дослідження вчені протягом 15 років спостерігали за 10 000 жінками віком 46–55 років. Виявилося, що ті з них, хто дотримувався харчування з вищим відсотком ультраоброблених продуктів, частіше страждали на гіпертонію та інші серцево-судинні захворювання.
Результати цих досліджень показують необхідність скорочення споживання ультраоброблених продуктів та необхідності дотримуватися правильного харчування.