Шипшина містить вітамін С у 30 разів більше, ніж цитрусові

Шипшина містить у 30–40 разів більше вітаміну С, або аскорбінової кислоти, ніж цитрусові. Тим часом добова потреба у цьому вітаміні у дорослих становить 1 мг/кг маси тіла, а у дітей — 2 мг/кг маси тіла на добу. Чи означає це, що вживання соку із шипшини викликає передозування вітаміном С?
Лікарі твердять: боятися цього не варто. Надлишки аскорбінової кислоти виводяться з організму сечею. Також у людей, схильних до хронічного стресу, потреба в цьому вітамін збільшується. Крім того, він не повністю засвоюється організмом, а лише частково.
Крім аскорбінової кислоти, шипшина містить вітаміни А, Е, К, вітаміни групи В, антиоксиданти та пектин. Завдяки їм плоди шипшини знижують ризик розвитку гіпертонії, хвороби серця та нирок, мають зміцнювальну та протизапальну дію.
Більшість сортів шипшини дозрівають на початку вересня. Саме тоді слід збирати плоди. Найкраще сушити їх повністю. Однак після термічної обробки, у вигляді сиропів або варень, вони також зберігають свої цілющі якості.