Шипшина містить вітамін С у 30 разів більше, ніж цитрусові

Шипшина містить вітамін С у 30 разів більше, ніж цитрусові

Шипшина містить у 30–40 разів більше вітаміну С, або аскорбінової кислоти, ніж цитрусові. Тим часом добова потреба у цьому вітаміні у дорослих становить 1 мг/кг маси тіла, а у дітей — 2 мг/кг маси тіла на добу. Чи означає це, що вживання соку із шипшини викликає передозування вітаміном С?

Лікарі твердять: боятися цього не варто. Надлишки аскорбінової кислоти виводяться з організму сечею. Також у людей, схильних до хронічного стресу, потреба в цьому вітамін збільшується. Крім того, він не повністю засвоюється організмом, а лише частково.

Крім аскорбінової кислоти, шипшина містить вітаміни А, Е, К, вітаміни групи В, антиоксиданти та пектин. Завдяки їм плоди шипшини знижують ризик розвитку гіпертонії, хвороби серця та нирок, мають зміцнювальну та протизапальну дію.

Більшість сортів шипшини дозрівають на початку вересня. Саме тоді слід збирати плоди. Найкраще сушити їх повністю. Однак після термічної обробки, у вигляді сиропів або варень, вони також зберігають свої цілющі якості.

Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама
Як позбутися стресу ефективно та безпечно
Постійний стрес є результатом нестабільної ситуаці...
Діагностика зору: чому потрібно регулярно проходити обстеження
Діагностика зору – це комплексне дослідження, що д...
Реклама
Люксоптика
«Люксоптика» надає благодійну допомогу ліками на 1...
Користь та шкода глютену
Якщо ви довго шукали науково обґрунтовану інформац...
Реклама