Скандинавська дієта допомагає знизити ризик розвитку гіпертонії та діабет ІІ типу

Згідно з деякими науковими дослідженнями, скандинавська дієта дозволяє не лише запобігти появі ожиріння, а й знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також діабет ІІ типу, гіпертензії та високого рівня холестерину.
Донедавна ряд досліджень пов’язували позитивний вплив цього харчування на здоров’я зі втратою ваги. Проте новий аналіз, проведений фахівцями з Копенгагенського університету (Данія), вказує на те, що така дієта корисна незалежно від того, худне людина чи ні.
У дослідженні вчених прийняли 200 респондентів віком від 50 років. Всі вони мали зайву вагу або ожиріння, а також були схильні до розвитку діабету та серцево-судинних захворювань. Усіх учасників поділили на дві групи. Ті, хто увійшов до першої, дотримувалися скандинавського харчування, а ті, хто увійшов до другої — звичайного. Потім фахівці досліджували їх аналізи крові та сечі.
— Респонденти, які протягом пів року дотримувалися скандинавської дієти, стали здоровішими. Як показали аналізи, у них зменшився рівень холестерину, спостерігався нижчий загальний рівень насичених та ненасичених жирів у крові та краща регуляція глюкози. При цьому ми стежили, щоб їхня вага залишалася стабільною, тобто просили їх їсти більше, якщо вони худнули. І навіть без схуднення спостерігали покращення здоров’я, — розповів один із дослідників Ларс Ове Драгстед, пише ANSA.
Такий ефект дослідники пов’язують з унікальним складом жирів у скандинавській дієті, яка багата рибою, ріпаковою олією, цільними зернами, а також овочами та ягодами.
— Ці продукти багаті на ненасичені жирні кислоти, які цілюще діють на організм, — стверджує Ларс Ове Драгстед.
Дослідження опубліковані у журналі Clinical Nutrition.