Спортивні ремінці є середовищем проживання небезпечних бактерій

Навряд чи хтось регулярно чистить свій спортивний ремінець або розумний годинник, хоча ці пристрої носять щодня. Спортивні браслети стають розсадником шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка або стафілокок, якщо їх не чистити регулярно.
95% браслетів забруднено
Вчені Атлантичного університету Флориди (США) перевірили здатність накопичувати хвороботворні бактерії через стрічки з різних матеріалів — пластику, гуми, тканини, шкіри та металу (золота та срібла).
Як виявилося, до 95% протестованих браслетів було забруднено. Браслети з гуми та пластику мали більшу кількість бактерій, тоді як на золотих чи срібних браслетах бактерій було мало, чи не було зовсім. Як пояснюють автори, пористіша поверхня пластику або гуми може забезпечити бактеріям кращі умови життя. Звичайно, чим менше очищення, тим легше бактеріям залишалося на стрічці.
Спортивні браслети стають розсадником шкідливих бактерій, таких як кишкова паличка або стафілокок. Найбільш поширені бактерії, виявлені на ремінцях, належали до роду Staphylococcus та Pseudomonas. Також було виявлено фекальні бактерії.
Стафілокок був присутній на 85% браслетів, бактерії роду Pseudomonas — на 30%. 60% браслетів також містили бактерії кишкової палички зі шлунково-кишкового тракту, так званих фекальних бактерій. При попаданні в рот, вони можуть спричинити розвиток інфекцій.
Не було суттєвих відмінностей у виникненні бактерій між чоловіками та жінками, тоді як відвідувачі тренажерного залу мали найбільше бактерій стафілокока на браслетах.
Як позбутися небезпечних бактерій
Дослідники також перевірили придатність різних методів очищення браслетів — з використанням дезінфекційного засобу, розчину етилового спирту та яблучного оцту.
Залежно від активних інгредієнтів, різні дезінфекційні засоби вбивають бактерії по-різному: порушуючи цілісність клітинної мембрани, змінюючи або видаляючи білки, порушуючи метаболічну активність. Дезінфекційний засіб та розчин спирту всього за 1 хвилину знищили 99,99% бактерій. Яблучний оцет, який м’якше діє на мікроорганізми, вимагав двохвилинної дії, щоб зменшити кількість бактерій.
Результати дослідження опубліковані в журналі Advances in Infectious Diseases («Досягнення в області інфекційних захворювань»).