Споживання солодких напоїв підвищує ризик раку кишківника: дослідження

Такі висновки зробили вчені за підсумками дослідження, результати якого було опубліковано у BMJ.
Дослідження
Автори дослідження використали дані про 95 464 учасників дослідження «Здоров’я медсестер II» та поточного моніторингового дослідження 116 429 зареєстрованих медсестер у США віком від 25 до 42 років на момент зарахування у 1989 р.
Жінки повідомляли, що вони їли та пили, використовуючи перевірені анкети частоти прийому їжі кожні 4 роки, починаючи з 1991 р. 41 272 з них повідомили про те, що і скільки вони пили у підлітковому віці (13-18 років) у 1998 р.
Результати
Протягом 24 років спостереження 109 жінок захворіли на рак кишечника у віці до 50 років. Більше споживання цукровмісних напоїв у зрілому віці було пов’язане високим ризиком захворювання з урахуванням потенційно впливових чинників ризику.
Автори дослідження зробили висновок, що вживання двох або більше напоїв з вмістом цукру в день у дорослому віці пов’язане з подвоєнням ризику раку кишечника у віці до 50 років. Кожна щоденна порція пов’язана з підвищенням ризику на 16%, а підлітковому віці – до 32% на щоденну порцію. Вчені уточнили, що в порівнянні з тими, хто пив менше однієї порції на тиждень, жінки, які пили 2 або більше порцій щодня, більш ніж удвічі частіше мали діагноз раку кишечника, причому кожна щоденна порція була пов’язана з підвищеним ризиком на 16%.
При цьому заміна цукровмісних напоїв штучно підсолодженими напоями, кавою, напівзнежиреним або незбираним молоком була пов’язана з 17-36% зниженням ризику діагнозу раку кишечника у віці до 50 років.
«МП» також писала, що материнське ожиріння підвищує ризик раку товстого кишківника у дітей у дорослому віці.