

Часте вживання іжі, багатой на кислоти, цукор або барвники, може погіршити їх зовнішній вигляд
Газовані напої та чипси
Газовані напої містять кислоти, такі як фосфорну, лимонну та яблучну, що руйнують емаль.
— Ці напої знижують рН у роті та викликають демінералізацію емалі, тобто виводять з неї кальцій та фосфор, які захищають зуби від травм та карієсу, — пояснює польський стоматолог Моніка Стахович, пише Radio ZET.
Крім того, газовані напої містять багато цукру. Це характерно й для чипсів, крекерів чи картоплі фрі. У них багато картопляного крохмалю, який є різновидом складного сахару. Він руйнує зубну емаль та прискорює розвиток карієсу.
Вино та паста
— Будь-який алкоголь негативно впливає на слизову оболонку порожнини рота. Зниження вироблення слини полегшує зростання розвитку бактерій та сприяє карієсу. А темні пігменти, які у вині, знебарвлють емаль та призводять до її демінералізації, — каже лікар.
Паста, яку часто подають із кетчупом, також небажана для зубів. Адже перероблені помідори мають низький рівень рН, що руйнує емаль. А поєднання пасти з вином робить її більш пористою, чутливою та схильною до карієсу.
Льодяники від горла і чай з медом
У зимову пору року льодяники допомагають від болю у горлі.
— Але багато хто з них містить сахарозу та глюкозу, які збільшують ризик розвитку карієсу, — експерт.
До того ж через липку консистенцію льодяників частина їх залишається на зубах, що сприяє розмноженню бактерій. Це характерно й для меду, який ми часто п’ємо з медом. Крім фруктози, він також містить глюкозу, а вона може згубно вплинути на емаль.
Читайте також: Дієтологи виділили 4 продукти, що небажано вживати з кавою