

Трохи кави під час вагітності може бути корисним: дослідження
Багато жінок бояться і відмовляються від кави під час вагітності, але нове дослідження показує, що вживання невеликої кількості кофеїну не обов’язково може бути поганим.
Дослідження
Для дослідження вчені вивчили перспективні дані понад 2500 вагітних учасниць, які були зараховані до дослідження Національного інституту здоров’я дітей та людського розвитку США, проведене у 12 клінічних центрах США в період з 2009 по 2013 р.
У дослідженні вимірювали концентрацію кофеїну в плазмі крові учасниць, коли вони були на 10-му та 13-му тижнях вагітності, а також просили жінок повідомляти про щотижневе споживання кави з кофеїном, чаю, газованих напоїв та енергетичних напоїв.
Потім команда зіставила цю інформацію з клінічними діагнозами гестаційного діабету, гестаційної гіпертензії та прееклампсії (ускладнення вагітності, що характеризується високим кров’яним тиском та ознаками ушкодження іншої системи органів).
Результати
Дослідники виявили, що вживання напоїв із кофеїном на терміні від 10 до 13 тижнів не пов’язане з ризиком гестаційного діабету. Мало того, вживання до 100 міліграмів (мг) кофеїну на день – приблизно одна чашка на 6 унцій – було пов’язане зі зниженням ризику діабету на 47% у другому триместрі.
Дослідники не виявили статистично значущих відмінностей між тими, хто вживав або не пив кофеїн під час вагітності, з погляду артеріального тиску, прееклампсії чи гіпертонії.
Автори відзначили, що і результати узгоджуються з іншими дослідженнями, які показали, що кофеїн пов’язаний з покращеним енергетичним балансом та зменшенням жирової маси, це також можуть бути фітохімічні речовини або інші інгредієнти у каві та чаї, які впливають на запалення та інсулінорезистентність.
«МП» також писала про результати дослідження, яке виявило, що вживання не більше 3 чашок кави на день може бути корисним для серця.