Ці продукти можуть стати причиною розвитку остеопорозу

Дорослій людині необхідно 1000 мг кальцію на добу, дітям — від 400 мг до 1200 мг. З віком кальцій гірше засвоюється. Це може стати причиною підвищеної крихкості кісток, або остеопорозу, що підвищує ризик травматизму. Особливо до нього схильні жінки у постменопаузі.
Для того, щоб знизити ризик розвитку остеопорозу, лікарі рекомендують приймати продукти, багаті на кальцій, насамперед молочні. Однак є й інші продукти, спільне застосування яких може спричинити погіршення засвоєння кальцію в організмі.
Оксалат. Оксалати містяться в листових овочах, таких як шпинат, ягодах, як шипшина, і в деяких видах чаю. Вони можуть утворювати нерозчинні сполуки з кальцієм, що погіршує його засвоєння.
Фітати. Цими речовинами багаті рис, мигдаль, волоські горіхи та висівки. Фітати, як і оксалати, можуть зв’язувати кальцій і знижувати його засвоєння.
Сіль. Продукти з високим вмістом солі, такі як соління, маринади, готові соуси, м’ясні продукти та копченості, можуть сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, погіршуючи його баланс.
Цукор. Високе споживання солодощів і цукромістких напоїв, включаючи фруктові соки та газування, може збільшувати виведення кальцію через нирки та сприяти його втраті.
Експерти радять звернути увагу на баланс кальцію та вітаміну D. Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію в організмі. А тому частіше включайте в раціон продукти, багаті на вітамін D, такі як риба, яйця, сир.