Ця знайома спеція допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера

Вчені з Нової Зеландії встановили, що шавлія сприяє підвищенню рівня ацетилхоліну в тканинах головного мозку. Це запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних відхилень.
Британські дослідники, своєю чергою, довели, що шавлія покращує такі когнітивні функції як мислення, пам’ять, покращує концентрацію уваги. Які ще корисні властивості має ця спеція?
Бореться з бактеріями. Шавлія має антимікробні властивості, які можуть допомогти у боротьбі з бактеріями та грибками. У минулому її використовували як антисептик для обробки ран та інфекцій.
Крім того, шавлія містить такі сполуки, як розмаринова кислота і дитерпени, які мають протизапальні властивості. Вони допомагають знизити можливість розвитку запальних процесів в організмі.
Зміцнює загальне здоров’я. У шавлії також містяться антиоксиданти, які допомагають захистити клітини організму від ушкодження вільними радикалами. Це може сприяти зміцненню загального здоров’я та зниженню ризику розвитку хронічних захворювань.
Нормалізує травлення. Шавлія зменшує ймовірність здуття живота та може полегшити шлунково-кишкові недуги, а також нормалізувати травлення.
Покращує настрої. Аромат шавлії може чинити дію, що розслаблює. Це допомагає знизити рівень стресу та підвищити настрій.
Необхідно відзначити, що хоча шавлія має потенційні корисні властивості, важливо використовувати її з помірністю та враховувати індивідуальні особливості організму. Перед використанням слід проконсультуватися з лікарем.