Цитрусові зміцнюють імунітет та нормалізують рівень цукру в крові

Лікарі не припиняють нахвалювати плоди сімейства цитрусових: вітамін С, що входить до їх складу, зміцнює імунітет, клітковина покращує травлення, а антиоксиданти мають антисклеротичні та протиракові властивості. Ось тільки вони містять велику кількість фруктози, настільки небезпечної для тих, хто страждає на «цукрову» недугу, адже вона викликає різке підвищення рівня глюкози в крові.
Фахівці діабетичної асоціації (PSD) радять хворим на діабет ІІ типу обмежити споживання мандаринів, але не виключати повністю зі свого раціону.
Тим, хто страждає діабетом, слід обирати фрукти та ягоди з низьким глікемічним індексом (ГІ), такі, наприклад, як авокадо (ГІ – 7) або вишню (ГІ – 25). Після їх споживання рівень глюкози в крові не підвищуватиметься швидко. І відповідно, не призведе до небезпечних для таких хворих станів. Дієтологи радять звернути їм увагу на плоди, глікемічний індекс яких не перевищує 55. Цитрусові входять до них: глікемічний індекс мандаринів — 30, а апельсинів — 42.
Скільки цитрусових можна з’їдати діабетикам? Представники асоціації рекомендують вживати щонайбільше дві порції на день. Враховуючи, що порція становить один апельсин або два мандарини, то підрахувати безпечну для себе кількість екзотичних плодів не становитиме труднощів.
Апельсини та мандарини найкраще вживати свіжими. Можна приготувати з них фреш, додавши одну чайну ложку насіння чіа. Оскільки останні містять цінні жирні кислоти омега-3, такий сік буде вдвічі кориснішим.