У двох країнах світу дозволено продавати клітинне м’ясо

Першою країною, яка дала офіційний дозвіл на продаж клітинного м’яса, став Сінгапур у 2020 році. Другою — США. У Європі поки що не вистачає нормативних актів для продажу штучного м’яса. Чому їм хочуть замінити звичне?
Клітинне м’ясо також називають «чистим м’ясом», або м’ясом in vitro. Для його виробництва у тварин за допомогою безболісної біопсії беруть стволові клітини. Потім завдяки їм одержують поживні речовини. У міру зростання вони трансформуються у м’язову тканину, яка є основним компонентом м’яса.
Клітинне м’ясо, на думку вчених, допоможе захистити довкілля.
— На тваринництво припадає 20% від глобальних викидів парникових газів. Розвиток м’ясного тваринництва у всьому світі допоможе запобігти підвищенню температури на 1,5°C. Це також допоможе людям харчуватися стійкіше, — каже генеральний директор ProVeg International Джасмін де Бу, повідомляє Radio ZET.
Екологічна оцінка життєвого циклу (EA) показує, що у порівнянні зі звичайним виробництвом яловичини, клітинне м’ясне господарство могло б скоротити свій вуглецевий слід на 92% (якби у виробничому процесі використовувалися відновлювані джерела енергії), на 95% землекористування та на 78% попиту на воду.