У понеділок, після переведення годинника, відбувається найбільше серцевих нападів: лікар

У понеділок, після переведення годинника, відбувається найбільше серцевих нападів: лікар

Для того, щоб звикнути до літнього часу, організму треба мінімум три дні

До чого призводить дефіцит сну

27 березня українці перейшли на літню пору. Переведення годинника залишалося спірною темою вчених протягом багатьох років. Лікарі стверджують, що такий стрес не проходить безслідно для людини, якій для адаптації треба щонайменше три дні.

— Річ у тому, що порушується добовий ритм, регульований багатьма механізмами, зокрема гормональними та метаболічними. Все це може спричинити порушення концентрації уваги, сонливість, втому, — пояснює співробітник лабораторії сну відділення хронічних захворювань, гіпертонії та онкології Університетської клінічної лікарні у Вроцлаві (Польща) Хелена Мартинович.

Особливо обережні мають бути пацієнти із серцево-судинними захворюваннями. Згідно зі статистикою, у понеділок, після переведення годинника, спостерігається більше серцевих нападів, ніж в інші дні.

— Збільшується кількість інсультів, аритмій, особливо фібриляції передсердь, що призводить до підвищеної госпіталізації. У зв’язку з цим Американська академія медицини сну у положенні, випущеному у 2020 році, рекомендує скасувати сезонні зміни на користь фіксованого, цілорічного часу, — наголошує Мартинович, передає PoradnikZdrowie.pl.

Ліки для здоров’я

Експерт рекомендує розтягнути зміну ритму щонайменше на три дні. Найкраще на цей час взяти відпустку, а ухвалення важливих рішень відкласти. Адже нестача сну може негативно позначитися на роботі лобових часток, що не дозволить адекватно оцінити ситуацію.

— Сон дуже важливий для здоров’я, адже під час нього відновлюється організм. Особливо важливою є перша половина ночі, під час якої ми глибоко спимо. У цей час частота серцевих скорочень сповільнюється, артеріальний тиск падає, м’язи розслабляються, а клітини оновлюються. Під час фази REM, яка домінує вранці, мозок виявляє високу активність, з’являються сни, фіксуються сліди пам’яті та обробляються емоції. Тому повноцінний сон необхідний не тільки тілу, а й розуму, — додає експерт.

У середньому доросла людина повинна спати 7–8 годин, однак у кожного різна потреба уві сні: одним досить 4–5 годин, іншим — до 9. Кількість циклів фаз сну також варіює. Важливо пройти через кожен із них і спати через кожен із них повністю.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Хронічний гастрит
Класифікація хронічного гастриту за формами, видам...
Реклама
Вітамін D допоможе при лікуванні важкої форми раку шкіри: відкриття
Меланома — це вид раку, який розвивається з клітин...
Консервовані помідори містять більше лікопіну, ніж свіжі
Багато людей уникають заморожених продуктів, вважа...
Реклама