

Існує поширена думка, що питво води під час їжі розбавляє шлункову кислоту та травні ферменти, що ускладнює процес травлення їжі. Чи вірна вона?
Таке твердження передбачає, що система травлення не здатна адаптуватися до консистенції їжі. Фактично вода не заважає процесу травлення. Це спостерігається за наступних захворювань.
Дисфагія. Це стан, у якому виникають труднощі при ковтанні їжі. Люди з дисфагією можуть відчувати проблеми з перетравленням їжі певної консистенції, особливо з твердими чи надто рідкими продуктами.
Рефлюкс кислоти характеризується станом, при якому шлунковий сік з кислотою підіймається зі шлунка в стравохід, викликаючи роздратування та печію. У деяких випадках певні консистенції їжі, наприклад, гострі чи кислі продукти, можуть посилювати симптоми рефлюксу.
Захворювання шлунка та кишківника, такі як виразкова хвороба шлунка, гастрит та хронічний ентерит, можуть впливати на здатність травної системи перетравлювати певні консистенції їжі та засвоювати поживні речовини.
Більшість людей з нормальною функцією травної системи можуть без проблем адаптуватися до різноманітної консистенції їжі. Тому випита склянка води перед їжею або під час неї не лише не завадить, а й допоможе їм. Вона забезпечить оптимальне зволоження та створить відчуття насиченості.