Ускладнення після тривалого COVID-19: задишка, погіршення зору, помутніння свідомості

Ускладнення після тривалого COVID-19: задишка, погіршення зору, помутніння свідомості

Різні варіанти вірусу Sars-CoV-2 можуть викликати різні стани після одужання

Співробітники Університету Флоренції та Університетської лікарні Кареджі (Італія) обстежили 428, які перехворіли на коронавірус. І виявили у 325 респондентів (76%) один із симптомів. Найбільш поширеними стали: задишка та хронічна втома, а також безсоння, погіршення зору, помутніння свідомості.

Як зазначають фахівці, пацієнти, які заразилися вірусом у тяжкій формі, лікування якого супроводжувалося імунодепресантами чи киснем, після одужання відзначали ускладнення.

— Проте така тенденція спостерігалася й у тих респондентів, які перенесли коронавірус у легкій формі, — зазначає координатор дослідження Мікеле Спініччі, повідомляє ANSA.

Крім того, було виявлено, що жінки сприйнятливі до наслідків вірусу вдвічі частіше, ніж чоловіки. Поки що однозначного пояснення цьому не існує.

— Є гіпотези щодо можливих відмінностей в інтенсивності імунної відповіді на інфекцію між чоловіками та жінками. З іншого боку, навіть у гострій фазі вірус поводиться по-різному між двома статями, наражаючи чоловіків на більший ризик негативної еволюції, — каже Спіниччі.

Порівнюючи симптоми людей, що захворіли у 2020 році, коли первісна форма Sars-CoV-2 була домінівною, з інфікованими у 2021 році, коли альфа-варіант циркулював більше, дослідники виявили суттєві відмінності. У 2021-му такі симптоми, як м’язовий біль, безсоння, помутніння мозку та тривога чи депресія були більш поширеними. А менш частими — втрата нюху, утруднене ковтання та проблеми зі слухом.

Реклама
У Європі спостерігається зростання інфекцій, що передаються статевим шляхом
Згідно з новими даними за 2022 рік, опублікованим ...
COVID-19 вдвічі підвищує ризик серцевого нападу: дослідження
Дослідження показують, що ризик розвитку серцевого...
Реклама
Алергічний синусит
Причини розвитку алергічного синуситу — хто в груп...
Лікування синуситу в домашніх умовах
Як лікувати синусит вдомаПрофілактика синуситу в д...
Реклама
Вчені назвали продукти, які допоможуть зберегти гострий розум міцну пам'ять
Дослідження, проведені фахівцями Університету Раша...
Вода допоможе знизити рівень цукру в крові: ендокринологи
Дотримання водного балансу грає критичну роль в уп...
Реклама