Вчені дослідили домашні прянощі, які допомагають боротися з раком

Американські дослідники Університету Пердью вважають, що майбутнє — за інженерією рослин
Про лікувальні властивості спецій відомо давно. Так, гвоздика допомагає вгамувати зубний біль, а куркума полегшує стани при проблемах шкіри, наприклад висипці або опіках. Однак є і такі трави, які у багатьох ростуть у горщиках на підвіконнях і є неоціненним засобом проти раку.
Вчені з Університету Пердью (США) встановили, що чебрець і орегано містять сполуки тимо- гідрохінону, які мають антиоксидантні властивості. Проте дози їх невеликі.
— Якщо ми зрозуміємо, як утворюються ці сполуки, то відкриємо шлях до інженерії рослин. В результаті зможемо вирощувати трави з вищим рівнем цих сполук або синтезувати їх у мікроорганізми, щоб використати з медичною метою, — каже біохімік сільськогосподарського коледжу Пердью Наталія Дударєва.
Дослідникам у співпраці з вченими з Університету Мартіна Лютера Галле-Віттенберг та Університету штату Мічиган також вдалося розщепити тимо- гідрохінон на дрібніші частинки. Вивчивши понад 80 000 генів у тканинах рослин, фахівці зможуть виявити ті з них, які необхідні для виробництва тимо- гідрохінону.
— Ми сподіваємося синтезувати із трав та інших організмів унікальні інгредієнти, які можна буде використовувати як добавки до їжі, косметики та іншим продуктам, — підкреслив провідний автор дослідження, доктор Пан Ляо.
Результати опубліковані в журналі Національної академії наук США Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).