Вчені ідентифікували штами бактерій, які захищають від нейропатичного болю при діабеті

Набір мікроорганізмів, присутніх у кишківнику у людини, або мікробіота, може допомогти при лікуванні нейропатичного болю. Це тяжке ускладнення розвивається при діабеті у кожного другого пацієнта та проявляється поколюванням, печінням та онімінням.
Такого висновку дійшли вчені Університету Рутгерса в Нью-Джерсі (США). Вони проаналізовані зразки мікробіоти, які витягли з фекалій 86 осіб. З них 57 пацієнтів страждали на діабет: 27 осіб — з нейропатичним болем, та 30 пацієнтів без неї.
Генетичне секвенування виявило у хворих на діабет з нейропатичним болем 13 бактерій, що становить майже 12% мікробіома кишківника. При цьому у пацієнтів з діабетом, які не страждали на такий вид болю, було виявлено близько 2% бактерій мікробіома. Це вказує на те, що змінений мікробіом кишківника може лежати в основі болю у людей із діабетом.
Потім експерти пересадили зразки фекалій від людей без діабету до окремої групи з 22 учасників із діабетичним неврологічним болем. Ще 10 осіб із цим захворюванням отримували плацебо на основі гарбуза та картопляного порошку. Дослідники оцінили учасників до лікування та через 84 дні після нього. У середньому нервовий біль зменшився приблизно на 35% у тих, хто отримав трансплантацію, та приблизно на 5% у тих, хто цього не зробив.
Генетичний аналіз показав, що покращення були пов’язані з певною групою кишкових бактерій, які зменшують запалення, що лежить в основі хронічного болю. Однією з них є Faecalibacterium prausnitzii, дефіцит якої також спостерігається у людей із синдромом хронічної втоми.
Зараз не існує методів лікування діабетичної нейропатії, й трансплантація мікробіоти може допомогти таким хворим.
Дослідження опубліковано в журналі Cell Metabolism («Клітинний метаболізм»).