Вчені ідентифікували новий смак, який допоможе визначити небезпечні продукти

Вчені ідентифікували новий смак, який допоможе визначити небезпечні продукти

Крім відомих уподобань — солодкого, гіркого, кислого, солоного та умами — вчені Університету Південної Каліфорнії (США) ідентифікували шостий смак, хлориду амонію. Він активується через рецептори, які зазвичай реагують на кислий та солоні смаки.

Дослідники ідентифікували білок Otop1, який відповідає за визначення кислого смаку. Він знаходиться всередині клітинних мембран, де утворює канал для руху клітиною іонів водню. Вони є ключовим компонентом кислот і мова сприймає їх як кислі.

Хлорид амонію може впливати на концентрацію кислоти усередині клітини. Щоб зрозуміти, чи може він впливати на OTOP1, вчені ввели Otop1 в клітини людини, а потім піддали їх впливу кислоти, або хлориду амонію. Виявилося, що сполука активує специфічний протонний канал — білок отоперін 1 (OTOP1), який синтезується у клітинах зі смаком кислоти.

За словами вчених, рецептори OTOP1 необхідні для того, щоб допомогти людям виявляти смак хлориду амонію. Це допоможе їм уникати потенційно небезпечних продуктів, таких як зіпсоване м’ясо або риба, які можуть містити небезпечні бактерії.

Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications («Комунікації з природою»).

Реклама
Боротьба з туберкульозом відновлюється після пандемії COVID-19, але все ще відстає від мети
Згідно з доповіддю Всесвітньої організації охорони...
З 1970 року вдвічі подвоїлася кількість народжених близнюків
За даними Бази даних метаболомів людини (HMBD), з ...
Реклама
Профілактика ГРВІ
Захисні заходи в сезон ГРВІ та ГРЗЛікарські препар...
С-реактивний білок при ГРВІ
Що таке С-реактивний білокАналіз на С-реактивний б...
Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама