Вчені ідентифікували новий смак, який допоможе визначити небезпечні продукти

Крім відомих уподобань — солодкого, гіркого, кислого, солоного та умами — вчені Університету Південної Каліфорнії (США) ідентифікували шостий смак, хлориду амонію. Він активується через рецептори, які зазвичай реагують на кислий та солоні смаки.
Дослідники ідентифікували білок Otop1, який відповідає за визначення кислого смаку. Він знаходиться всередині клітинних мембран, де утворює канал для руху клітиною іонів водню. Вони є ключовим компонентом кислот і мова сприймає їх як кислі.
Хлорид амонію може впливати на концентрацію кислоти усередині клітини. Щоб зрозуміти, чи може він впливати на OTOP1, вчені ввели Otop1 в клітини людини, а потім піддали їх впливу кислоти, або хлориду амонію. Виявилося, що сполука активує специфічний протонний канал — білок отоперін 1 (OTOP1), який синтезується у клітинах зі смаком кислоти.
За словами вчених, рецептори OTOP1 необхідні для того, щоб допомогти людям виявляти смак хлориду амонію. Це допоможе їм уникати потенційно небезпечних продуктів, таких як зіпсоване м’ясо або риба, які можуть містити небезпечні бактерії.
Результати дослідження опубліковані у журналі Nature Communications («Комунікації з природою»).