Вчені назвали види грибів, які перешкоджають розвитку депресії

Надлишок вільних радикалів, що циркулюють в організмі, може спричинити так званий окисний стрес, що загрожує ризиком розвитку атеросклерозу, серцевого нападу та навіть психічних захворювань. Зупинити його здатні антиоксиданти. Одним із найсильніших з них є L-ерготіонеїн, який міститься в грибах, особливо білих.
Американські вчені із Медичного коледжу Університету штату Пенсільванія провели дослідження, яке дозволило їм встановити, що у грибах безліч біологічно активних сполук, — антиоксидантів, протизапальних мікроелементів, вітаміну B12, — які допомагають знизити рівень тривоги.
Фахівці припустили, що вживання грибів здатне зменшити симптоми депресії. Вони проаналізували дані 2005–2016 років 24 000 американців, середній вік яких становив 45 років. Як виявилося, ті, хто споживав гриби, рідше страждали на депресивні настрої, ніж ті, хто відмовлявся від них. Вчені пояснюють це тим, що в таких рослинних продуктах міститься L-ерготіонеїн. Найбільше його у підосиковиках — 528 мг на кілограм, менше у гливи — 118 мг на кілограм. При цьому L-ерготіонеїн із грибів легко засвоюється організмом протягом години після їх споживання.
Проте не лише білі гриби корисні для психічного здоров’я. Калій, який допомагає знизити почуття тривожності, є в печерицях і гливи. Аналогічні властивості має вітамін В12, що також міститься в різних грибах.
Дослідження опубліковано у журналі Journal of Affective Disorders.