Вчені назвали вид м’яса, що підвищує ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала епідемію діабету ІІ типу. Цей стан може розвиватися роками, а його симптоми проявляться поступово. Якщо діабет не діагностувати, це може призвести до розвитку серцево-судинних та ниркових захворювань, а також розвитку раку та деменції.
Причин виникнення цього метаболічного захворювання є чимало. Серед них — зайва вага, спричинена неправильним харчуванням та малорухомим способом життя. Вчені Гарвардської школи (США) виявили, що споживання червоного м’яса може бути пов’язане з розвитком діабету. Такого висновку вони дійшли в ході дослідження за участю 216 695 добровольців. Протягом трьох років дослідники аналізували раціон учасників, які в анкетах повідомляли про свої харчові уподобання.
За час експерименту у 22 000 респондентів розвинувся діабет ІІ типу. Експерти зазначили, що у тих, хто їв червоне м’ясо двічі на тиждень і більше, ризик розвитку цього захворювання підвищувався на 62%. Додаткова порція обробленого червоного м’яса, виду копченостей чи тушонки, підвищувала ризик розвитку діабету на 46%, а необробленого червоного м’яса — на 24%.
Дослідники рекомендують скоротити споживання червоного м’яса та замінити його іншими джерелами білка: бобовими та горіхами. Учасники, які їли ці продукти, були на 30% менш схильні до розвитку діабету ІІ типу. А споживання молочних продуктів знижувало ризик розвитку цього захворювання на 22%.
— Люди, які турбуються про своє здоров’я, повинні обмежити споживання червоного м’яса до цієї порції на тиждень, — зазначив керівник дослідження, професор дієтології Уолтер Уіллетт, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Результати дослідження було опубліковано у журналі The American Journal of Clinical Nutrition (Американський журнал клінічного харчування).